Zakynthos

Zakynthos 2017

Met de auto naar de Quick-parking gereden. Etage 4 bij Quick-Parking in Aalsmeer om 01.15 uur op de woensdagochtend 26 augustus. Etage 4 is alleen voor Quick-parking. We worden opgehaald nadat we een belletje hebben gepleegd. Vroeg op Schiphol en niet gewend om op vakantie te gaan in de drukke vakantieseizoen. Drukte valt gelukkig mee. Met de online boarding pasjes gaat het redelijk vlot bij de incheck-balie van Corendon. We hebben genoeg tijd als we door de douane geweest zijn. Wat gedronken en een gebakje genomen en vervolgens naar de gate. Oef, een hele wandeling naar de gate. We zien geen Corendon maar Small Planet als airlinerlogo op het vliegtuig. Maakt niet uit. Het zijn hoogstens 2,5 uren vliegen, voor ons dus een peuleschil.

Een beetje dutten, om je heen kijken en weer slapen. De 2,5 uren vliegen voorbij.

Geen slurf maar een trap op de luchthaven van Zakynthos en aangenaam warm als we de aankomsthal verlaten. We gaan lekker genieten van de vakantie.

Met een bus worden we naar onze appartement gebracht, van George&Dawn.

Hij heet George en zij Dawn. Beneden runnen ze ook een kleine supermarkt. Onze kamer ligt pal naast het zwembad. Beter kunnen we het niet treffen hoewel we niet veel van het zwembad gebruik zullen maken. Kamer met airco, douche, toilet, ijskast, fornuis en magnetron maar geen tv. De douche gaat wel, maar het kan natuurlijk beter.

Eerst de omgeving verkennen in Agios Sostis (de laatste letter s wordt niet uitgesproken). Een korte boulevard met tavernes en restaurantjes. Eten en drinken natuurlijk. Eten is niet duur. Voor gerechten met vis zoals garnalen, kreeft etc, zijn de prijzen hetzelfde als in Nederland.

Een brommer of motorscooter is onontbeerlijk op Zakynthos. Het eiland is klein, dus met een motorscooter moet het te doen zijn. Helm is verplicht. Bij Smart Rental huren we eerst voor 7 dagen een motorscooter 125cc, een kleine motorfiets met automatische versnelling. Het is meer dan genoeg. Later kunnen we besluiten of we de huur willen verlengen.

Dus op de scooter. Wennen natuurlijk op zo'n ding en de wegen zijn niet overal van goede asfalt voorzien. Maar het went snel. Dus meteen naar Zakynthos stad, pakweg een 8 km van Agios Stosis vandaan. Een drukte in de stad en een chaotische verkeer. Een grote baai met veel zeil-en motorjachten. Een lange boulevard met veel bistro's, restaurantjes en winkeltjes. Ook heel veel touroperators van boten en jachten maar ook maatschappijtjes die zeilboten en motorboten c.q. zeiljachten verhuren. Haast geen traditionele griekse vissersboot meer te zien. Het zeewater is helder en er zijn veel kleine visjes te zien als je over de rand van de kade kijkt. In de verte zien we het af en gaan van grote ferries.  Het eiland Kefalonië zien we net niet maar daar varen sommige ferries wel naar toe.

In de haven is het goed vertoeven, wind van zee is een luxe. Eigenlijk te warm voor een verkenningstocht door het centrum van de stad Zante. Ik schat pakweg zo'n 37 graden en dat al om 11.00 uur ofschoon vanochtend (27 juli ) nog  geonweerd en flink had geregend. Maar het onweer en ook de regen waren van korte duur, nog voor 10.00 uur scheen de zon alweer volop.

Op de scooter is het best lekker. De rijwind zorgt voor wat verkoeling en vooral als je de bergen ingaat want hier is het wat koeler. Dat is ons volgende ritje, richting Lithakia, bij de kruising kunnen we brandstof tanken.

Brandstofprijs is iets duurder dan in Holland.

Niet echt veel pk in de bergen, de scooter heeft het best zwaar maar het doet zijn werk uiterst best. Langzaam maar zeker komen we de heuvel op en bij haarspeldbochten is het even wennen met de gashendel. Maar de omgeving langs de kust is prachtig en is ook veel vegetatie te zien. Elke keer weer een prachtig gezicht dat schitterende kleur blauw in de verte, de Ionische Zee, het is weer een tijd geleden dat wij voor het laatst op een Grieks eiland zijn geweest.

Agalas, Kiliomenos en Agios Leon, moeilijk te onthouden namen, vind ik. Het betekent dat je altijd een routekaart mee moet nemen. In Agalas even gestopt en in Agios Leon ook om te tanken. Euro 2,00 valt best mee voor een halve tank. Dat zal ook al die andere tankbeurten kosten. 1 Keer hebben we bijna 4 Euro betaald maar toen was het wel even schrikken in de bergen toen we in de reserve reden. Het zal je maar overkomen. Op de kaart staat een pompstation in de buurt van Ano Volimes maar het blijkt al jaren niet meer te bestaan volgens de bewoners. Ja dat was even schrikken. Maar we hebben de juiste beslissing genomen. Gewoon de bergen uitgereden richting Katasari en dat is nog ruim 15 km rijden. En een pompstation gevonden.

Op Kos, Samos, Rhodos en Kreta trof je ook rommel langs de wegen, overvolle vuilcontainers, plastic, lege blikken, autowrakken, wasmachines en fornuizen her en der of waar dan maar ook, maar Zakynthos spant de kroon. Hier is het echt overal een rommel. Later zullen we een excursie doen naar Kefalonië. Op dit eiland is het erg schoon, het kan dus wel.

Dat scheepswrak in de buurt van Kato Volimes is een toeristentrekker. Het zal het mooie witte strand wel wezen en de ligging, namelijk in een baai. Het wrak is van boven te fotograferen vanaf een bordes en beneden kun je alleen komen met een bootje. Jeetje wat was het warm hierboven. Zeker ruim 40 graden. Maar het uitzicht is verschrikkelijk waanzinning mooi. Jazeker veel oost-blokkers op dit eiland, roemenen, albanezen, bulgaren, tsjechen en joegoslaven, vakantiegangers maar ook die hier op Zante werken.

Grappig, we aten in een restaurant in Agios Stosis, Ole Ole, dat was nog geen 5 minuten lopen van ons appartement. Een serveester kwam uit Tsjechië, en wel uit Fridek Mistek waar ik in 1998 in de buurt gewerkt had. De wereld is klein.

Veel Nederlanders bovendien op dit eiland. Thuis geen zon vandaar allemaal hier.

Het drinken was voornamelijk Coca Cola en heel af en toe een Amstel 0%. En je bleef drinken. Dorst en nog eens dorst. Coca Cola is ook goed tegen darm-en maagklachten, mocht je onverhoeds iets verkeerds eten of drinken. Groente zo veel mogelijk vermijden. Tomaten eten we af en toe. Vis is duur maar wel vers en erg lekker. Al van alles geprobeerd. De gegrilde squid en octupus zijn heerlijk maar ook de zwaardvis en de zeebrasem.

Keri is ook een leuk plaatsje aan zee en niet ver van Agios Stosis. Je kunt ook een motorboot huren en mag je zelf varen. Voor 3 uurtjes zijn we de zee opgegaan. Een hele leuke tocht en natuurlijk lekker verkoelend met zo'n bootje op zee. Doch geen dolfijnen gezien. Waarom toch?

Daarna zijn we wezen eten op een terrasje. Ik moest nog lachen om een griekse dame die met haar familie dineerde. Ze had iets verkeerds besteld. Ze kreeg een bord vol met octopus tentakels. Het zag er goed uit, je moet er wel van houden.

De meeste dagen waren we met de scooter er op uit. Strandliggen ligt ons niet zo en vooral niet bij het zwembad liggen.

De weg naar de kust vanuit Kato Volimes ging kronkelend en steil omlaag. Beneden had je een kleine baai met een klein strandje en een cafetaria. Je kunt bootjes hier. En we hadden een privebootje gehuurd. De schipper, een jonge griek schuwde niet om flink gas te geven. Net als een speedboot voeren we naar het bekende strand waar het wrak lag. We waren niet uitgestapt. Het had gekund, we zijn geen strandgangers en zonnebaders vandaar, ons boottochtje deden we alleen maar voor een bezoek aan de "caves " en langs deze kust had je ze volop. Echt waar, ze zijn schitterend om te zien. Vooral de combinatie rotsen en het blauwe zeewater was adembenemend. De Middellandse Zee staat er bekend om. Nergens is de zee zo blauw van kleur als hier. Rijden we met de scooter langs de kust en je voelt wind dan is dat een prettige verkoeling. Alleen maar zon en nog eens zon, al die dagen dat we op Zakynthos waren. En als het bewolkt was dan was dat maar slechts een paar uur. Let wel de temperatuur was dan nog steeds 30 graden celsius.

Zoals ik al schreef, we reden elke dag met het scootertje en eigenlijk waren we in een paar dagen al overal geweest. Het eiland is klein dus een rondje Zakynthos was echt in 1 dag te doen. Of we stopten ergens in the middle of nowhere, een dorpje of een mooie uitkijkpunt, of restaurantje, er is altijd wel iets te vinden om een grote pauze te houden. Benzine is niet duur dus . . karren maar.

In de laatste week, pal voor ons vertrek deden we een excursie naar Kefalonie. We werden in de allervroegte opgehaald en 's avonds weer op tijd thuisgebracht met een kleine bus. En de overtocht met de ferry natuurlijk. Nog een stukje varen overigens, 3 uren. Maar wat een groot verschil is dit eiland met Zakynthos. Zo ordelijk en zo schoon. Ook de huizen en tuinen zijn mooier en zien er allemaal zo verzorgd uit. Geen rommel of vuilnis op straat. Op Zakynthos zag je overvolle vuilcontainers, zelfs bij een begraafplaats. Hier op Kefalonie is alles opgeruimd. Dat geeft de toerist weer een andere indruk. Hier zou ik best mijn volgende vakantie willen houden. Waarom niet. Het eiland is groter dan Zakynthos. Ik weet alleen niet of zie hier een vliegveld hebben. Maar dat maakt niet uit.

Let wel, ons appartement ligt in aan de Zuid-West zijde van Zakynthos, willen we naar Kefalonie dan moet je met de bus of taxi naar Agios Nikolaos, in het Noord-Oosten om op de ferry te stappen richting Pesada, Kefalonie. Zo erg is dat toch niet. Een overtocht met een boot is toch ook niet slecht. We nemen het in ieder geval in overweging, een vakantie naar Kefalonie.

Enfin, op die excursiedag zaten we meer in de bus dan bezoekjes brengen. Toch in die korte tijd bezoekjes gebracht in de druipsteengrotten van Drogarati Cave, de Monastry of Agios Gerasimos, Argostoli, de grootse havenplaats van Kefalonie en de 2 km lange Bosset brug in Argostoli waar men zeeschildpadden konden spotten. Twee schildpadden gespot weliswaar. Maar het leukste was het kratermeertje in de Melissani Cave. We moesten een lange gang naar beneden want het meertje was in een berg. Heel mooi. Boven kwamen de zonnestralen binnen. Met bootjes voeren we op het meertje en konden we de schitterende kraterwanden bewonderen. Veel Nederlanders overigens bij deze bezienswaardigheid.

En zo zijn we aan het einde gekomen van onze vakantie in Zakynthos.