Normandië 2015

 

Donderdag 9 juli

 

De Pegasus Bridge in Benouville is onze eerste reisdoel. Donderdag 9 juli heel vroeg in de ochtend rijden we weg. Het is lekker rustig op de weg en in de buurt van Lille miezert het een klein beetje. Op de pheripherique is het druk. Franse automobilisten hebben duidelijk een andere rijstijl. Het allerergste is dat ze geen afstand houden. Ook het vrachtverkeer rijdt hopeloos. Daarom is het goed uitkijken. TomTom wijst ons de weg. Doch hebben we per ongeluk voor tolwegen gekozen hetgeen eigenlijk niet de bedoeling is geweest. Richting Caen kost het ongeveer 35 euro totaal aan tol en je doet er ongeveer ruim 6 uren over 650 km. De oude Pegasus Bridge in Begounville staat naast het museum. Over de rivier de Orne is een nieuwe geplaatst. Overigens is Pegasus ( vliegend paard ) het isigne van de britse aanvalsmacht die met 6 zweefvliegtuigen de brug op 6 juni 1944 veroverden. Nabij de brug tref je een aantal gedenktekens over deze aanval. Het museum is ook een aanrader. Behalve de oude brug vind je hier ook alles over de wapens, uitrusting maar ook de voertuigen die destijds gebruikt werden. Het café bestaat nog. Er is parkeergelegenheid nabij de brug en anders kan je nog bij het museum terecht. Het museum is ongeveer 2 minuten lopen vanaf de brug. Het is jammer dat de brasseries aan beide zijden van de weg vroeg sluiten. Ons hotel in dit plaatsje is niet ver van de brug.

 

Vrijdag 10 juli

Neem de snelweg richting Rennes en dan is het ongeveer 130 km rijden. Mont Saint Michel is al van ver te zien. Een abdij op een eiland. Met eb bereik je het eiland te voet. Anders kan je per bootje naar het eiland. Nu is het allemaal goed te bereiken. De auto parkeer je voor 12,50 euro op een grote parkeerplaats en met shuttles kan je naar het eiland gebracht worden. Het is stralend weer dus wij gaan lopen. Jammer dat de optische zoom van onze fototoestel het laat afweten. Het is vanaf de parkeerplaats ongeveer een half uur lopen. Het is niet te warm en er waait een verkoelende wind. Mont Saint Michel is erg toeristisch. O ja . . draag goede loopschoenen want veel steegjes en weggetjes op de Mont Saint Michel zijn nog met kasseien bestraat. Een hele klim maar eenmaal boven word je wel getrakteerd op een schitterende uitzicht. Onderweg tref je veel drinkgelegenheden. Gelukkig maar want hier in de buurt van de abdij is het behoorlijk warm en het vele klimwerk eist best veel van het lichaam. Helemaal tot in de abdij zijn we niet geweest. Beneden hebben we nog even op het strand gewandeld en zijn daarna weer richting de parkeerplaats gelopen. Het weer is fantastisch. Geen wolkje aan de hemel.

Honfleur heb ik op youtube gezien, het is een leuk plaatsje aan de Normandische kust. Veel te zien en je kunt er leuk wandelen. De haven met al die bootjes trekt veel aandacht. Op een terrasje zitten tot laat in de avond is hier vanzelfsprekend.

 

Zaterdag 11 juli

We rijden langs de kust omhoog naar Fecamp. Ook een mooie kustplaats. De auto parkeren we gratis. Eerst de markt op. Dat vind ik altijd wel wat hebben, een markt in Frankrijk. En het is gezellig. Je komt van alles tegen maar je ziet ook alles. Naar de boulevard lopen is ongeveer een kwartiertje. Op de boulevard aangekomen zien we ook meer van die hoge schitterende krijtrotsen die de Normandische kuststrook sieren. Fantastisch om deze te zien. Veel wind op deze ochtend maar dat is niet erg. Heerlijk gewandeld op de boulevard. Nu nog rustig, straks wordt het druk want het is zaterdag. Voor onderweg nemen we friet en een broodjes kip kebab mee. Dat is smullen geblazen.

Eerst zoeken naar accommodatie in Dieppe maar dat blijkt geen eenvoudige klus te zijn want bijna alles is vol. Dat is niet verkeerd, een goed teken. Misschien is er een feest of zijn er festiviteiten vandaag. Enfin . . accommodatie is latere zorg. Eerst Dieppe bezoeken en met name de boulevard. En dat is niet verkeerd. We zijn laat in de middag . . nou ja laat . . 14.00 uur, ondanks dat de meeste parkeerplaatsen bezet zijn wij vinden een parkeervakje. Een mooie boulevard met hier en daar winkeltjes, souveniershops etc. kortom voor elk wat wils en aan het eind weer die partij mooie steile rotswanden van Dieppe. Er is ook een chateau. Entree is gratis en als je boven bent heb je een prachtig uitzicht over de boulevard, de zee en Dieppe zelf. Via de binnenstad wandelen we naar de haven voor het bekijken van de bootjes. Heel mooi hier en ook heel veel toeristen.

Zachtjes aan lopen we naar de auto.We hebben een grote rondje gemaakt. Nu is het tijd voor het zoeken naar accommodatie. TomTom vindt er verscheidene maar ik zie toevallig het plaatsje Le Treport. Het heeft ook een kleine haven en misschien ook eettentjes en eenvoudige hotelletjes voor een overnachting.

Niet verkeerd gekozen. Het is inderdaad een leuk plaatsje. Eerst een hotelletje zoeken en na veel zoeken vinden we eentje niet ver van het centrum. Er is nog 1 petit chambre libre pour deux personnes. Bon . . dat is prima. Auto op de parkeerplaats van het hotel gezet en meteen zij we naar het centrum gaan lopen. Sluisje op en af lopen om naar het centrum te gaan en eigenlijk is het geen centrum, het is een kleine boulevard en je treft verscheidene eetgelegenheden aan. Niet verkeerd dus want het is ongeveer etenstijd. Heerlijk gegeten. Spaghetti met mosselen. Prima.

 

Zondag 12 juli

Het kon niet uitblijven, de bewolking. Weet je wat . . we rijden richting Calais en we zien wel hoe het weer wordt. In Calais miezert het. Richting Zeebrugge en Knokke ook. Dan maar naar Terneuzen, na een grote stop in Zeebrugge. Jammer . . Calais met zonnig weer moet ook mooi geweest zijn. Helaas maar ook thuiskomen is fijn.