Londen 2013

Vrijdagochtend vroeg op. Alles al ingepakt. Een beautycase en een kleine koffer als handbagage moet voldoende zijn voor 3 dagen Londen.

Met de auto naar Amsterdam. We zien geen bordjes Smart Parking. Wel Long Parking en nemen die richting.

Bij de ingang voor de slagboom maak ik een fout . . ik druk te snel op een button. Ik moet eigenlijk de inrijcode intypen. Dus over 3 dagen checken of er betaald moet worden.

Met de KLM naar Londen. Ongeveer na 30 minuten begin de daling al. Dat is rap. Druk vliegverkeer boven de Britse hoofdstad, we worden getrakteerd op een  extra rondvlucht boven de Thames. We zien o.a. de Tower Bridge, The Big Ben en The London Eye.

Terminal 4 op luchthaven Heathrow is de arrival en departure hal en meteen zoeken we de underground naar het centrum. Zone 6 ticket heb je nodig voor de rit vanaf Heathrow Airport naar Zone 2/1 ( hartje Londen). The Underground Piccadilly line nemen we richting Russel Square. Ongeveer 50 minuten reizen. Heel druk op de diverse stations en heel druk op Piccadilly circus .

Op Russel Square een minpuntje . . 175 treden of de lift. Een lange rij voor de lift dus wij nemen de trappen. Het valt niet mee. Mooi de lift nemen in het vervolg.

Hotel is 3 sterren waard maar ook niet meer. Kleine douche en toilet. Wel schoon en daar gaat het om. Om te slapen vinden we het prima. Een engelse pub naast het hotel is ook niet slecht, een chinees restaurant en een griek . . wat willen we nog meer.

We hebben geluk,  het weer niet slecht. Het is koud maar wel droog en regelmatig schijnt de zon.

Op naar de Abbey Road Studio en de wereldbekende zebrapad (die op de hoes van de Beatles staat) met de Jubilee line North Bound vanuit Green Park naar St.John’s Wood. En dan is het ongeveer 5 minuutjes lopen naar het zebrapad waar George, Paul, John en Ringo destijds overstaken.

’s Middags naar Piccadilly Circus, natuurlijk met de underground en daarna naar Soho. Gezellig druk hier en opvallend veel geroosterde pekingeenden in de etalages. En met gezellig druk bedoel ik ook echt gezellig druk . . het gaat allemaal heel gemoedelijk.

Dan naar het zuiden . . naar Westminster . . met de Westminster bridge naast de Big Ben. De brug over en gelopen naar de London Eye . . het reuzenrad. We zien geen kans om snel een ticket te kopen . . een flinke rij . . maar ook een lange rij bij de London Eye. Kaartjes zijn niet duur. Maar eer we aan de beurt zijn . . en dan nog achter aansluiten in de rij voor het reuzenrad, zo lang willen we niet wachten.

Zal best een mooi uitzicht over de stad geweest zijn ’s avonds met al die lichten.  Tussen de London Eye en de Hungerford Bridge staan veel diverse kraampjes met van alles en nog wat. Het is koud en winderig maar gelukkig droog en gezellig.

Diezelfde avond in de pub naast het hotel met 4 pints of guinness, die overigens heel goed smaakte, is het ook goed vertoeven. Best aardige lieden die engelsen, ruwe bonken maar kleine hart.

Het ontbijt is vanaf 07.00 uur. Jammer net een vreetschuur en heel druk . 5 Pond extra p.p. voor English breakfast. Doen we niet moeilijk.

Tavistock Square met een beeld van Ghandi en een gedenkteken voor de slachtoffers van die vreselijke bomaanslag in juli 2005.

De eekhoorntjes zijn hier vrolijk en tam.

Buckingham Palace en de aflossing van de wacht . . dat moet je gezien hebben. De soldaten doet me denken aan een film. Ze marcheren net als poppen.

De kuitjes gaan zeer doen . . best veel gelopen.

En daarna naar St. James, Whitehall Avenue, via The Stable Yard Road, Marlborough Road en Horseguard Road. Als Horse Guard krijg je genoeg aandacht . . of je het leuk vindt of niet. Werkelijk voor paal staan. Ze geven geen krimp.

Dan lopen we richting de Thames, linksaf naar de Hungerford Bridge en zien aan de overkant The London Eye.

Slenteren naar de Embankment met de underground District Line Eastbound naar Tower Hill voor een bezoek aan de Tower of London en via St. Katharine’s dock de Tower Bridge.

EEN INTERESSANTE STAD WAS HET IN 1997 EN DAT IS HET NOG STEEDS TOT OP DE DAG VAN VANDAAG.  HEEL VEEL TE ZIEN. 3 DAGEN IS ECHT TE KORT.

Van London Bridge naar Leicester Square, eerst met de Northern Line naar Bank, dan met de Central Line Westbound naar Holborn . ” Mind the gap between platform and train “ als je uit de metro stapt. En daarna in Holborn nemen we de Piccadilly Line Westbound naar Leicester Square. Dat zijn slechts 2 haltes verder. Schitterend dit Londense metronetwerk en elke 5 minuten vertrekt een treintje. Hoe druk het perron wel niet is tijdens het in en uitstappen in de daaropvolgende 5 minuten is het perron weer tsjokvol met nieuwe passagiers, dag in dag uit en het hele jaar door.

Je zit ook tegenover elkaar in de metro of je moet staan als het vol is maar geen geduw of zo . . het gaat allemaal heel gemoedelijk.  Op het perron wachten op de trein is zo veel mogelijk rechts,  links staan betekent dat je in de weg staat voor de rusher en deze regel geldt ook voor de escalators ( roltrappen ) . . dus zoveel mogelijk rechts staan.

Leicester Square in het hartje van Londen en in de buurt van Soho. Genoeg te zien en te bezichtigen in deze wijk. Veel toeristen natuurlijk en ook nederlanders maar vooral veel italianen en spanjaarden . . leuke vrolijke en drukke mensen.

Vanmorgen tijdens het ontbijt zat een spaanse familie bij ons aan tafel. Gezellig druk en levendig. Nee . . wakker worden gaat vanzelf. Adios.

De schemering valt en dan denk je dat het al 18.00 uur is maar het is pas 17.00 uur. Ze lopen een uur achter die engelsen. Slenteren . . wnkeltje in toko uit etc. Halloween feestjes moeten hier en daar nog gehouden worden . . gisteren vrijdag hadden ze geen tijd. Dus heel af en toe komen we een “griezel”tegen. Er heerst een prima sfeer . . het is vrijdagavond misschien vandaar. We kijken niet meer op de kaart . . we lopen en zien wel waar we terecht komen. Er is zo veel te zien. Je komt ogen te kort.

Trafalgar Square en The National Gallery, daar wil ik een kijkje nemen. Schilderijen bezichtigen maar helaas we hebben nog maar een half uur en dan gaan ze sluiten.  Jammer. Morgenavond is weer de terugvlucht. Tijd gaat snel.

The Knightbridge . . is ook de naam van het metrostation en ongeveer 5 minuten lopen om bij de Harrods een kijkje te nemen. Chique en duur allemaal. We blijven niet lang want het paleis in Kensington park vraagt aandacht.

South Kensington. Via National History Museum, Science Museum, Exhibition Road en Kensington Road het park in richting Albert Memorial waar een skeelercursus aan de gang is. Dan via Palace Gate naar Kensington Palace. Commercieel natuurlijk en tickets kopen als je het Paleis in wil. Het is al 14.30 uur. Dus maar niet gedaan. Eerst koffie bij Starbuck nabij Queensway Station en daarna naar Russel Square om onze bagage op te halen.

Mijn openbaarvervoersticket weigert al de hele dag. Maar gelukkig staat er op elk station een persoon ( public transport operator ) die het poortje kan openen. Dat is fijn maar op Heathrow niet.

Rit terug naar Heathrow verloopt voorspoedig en het is rustig , zitplaatsen genoeg.

In Action Town overstappen ( we hadden ook 5 minuten kunnen wachten in Russel Square ) op de volgende metro. Dit is de lijn Terminal 4, 1,2 en 3.  Anders gaan we naar Ealing Broadway en dat is ver noordelijker.

Ruim 2 uurtjes wachten. Eerst eten en daarna even slenteren op de Heathrow terminal.

De terugvlucht is met een cityhopper van de KLM een Fokker 100, denk ik. Handbagage gaat nu het bagageruim in. Bij de balie krijgen we een label voor de handbagage.  Veel regen onderweg. Ook in Amsterdam bij halte A5 als we de shuttle bus naar de Long Parking nemen.  Autootje in en naar de uitgang rijden. Bij de uitgang hoeven we niet te betalen. Op papier staat betaling Long Parking reeds voldaan d.d . . . .

3 Dagen Londen is kort maar wel de moeite waard. Helaas zo voorbij.