ALINESE COOKING CLASS SATAY LILIT

 

 
Bruine bonensoep :
Benodigdheden:

2 grote tomaten
2 varkensfiletlapjes of karbonade

2 blikken bruine bonen, niet laten uitlekken
   soepkruiden en gebakken uitjes
  peper, zout en nootmuskaat naar smaak

 

Een halve liter water koken, dan de tomaten en het vlees erin. Als het vlees gaar is de soepgroenten toevoegen en heel goed roeren, daarna de soepkruiden. Tenslotte  zout, peper en nootmuskaat naar smaak. Wanneer het vlees goed zacht is de soep nog even laten koken. Als laatste gebakken uitjes toevoegen
 

Sambal goreng boontjes :

Benodigdheden:

2 grote uien
4 teentjes knoflook
1 eetlepel sambal oelek
1 theelepel zout
1 eetlepel suiker
1 dun schijfje laos

1 eetlepel plantaardige olie
200 gr. boontjes

3 rode tomaten
2 laurierblaadjes

Bereiding :

De boontjes(eindjes doppen) van te voren koken ongeveer 15 minuten. Daarna in een vergiet uit laten lekken.
De uien en knoflook fijnsnijden en deze samen met de sambal, laurierblaadjes en laos fruiten. Zout, suiker en de gesneden tomaten toevoegen. . De boontjes gaan als laatste in de pan. Alles goed mengen en daarna op klein vuur laten staan, ongeveer een half uur.

 

Garnaalbollen in soep.

Garnalen gemalen en tot bollen gekneed, maar dan in diepvries, 1 pakje/zakje van de Toko ( 10 stuks bollen).
Water (ongeveer 1/3 liter) aan de kook brengen, de bollen een kleine 2 á 3 minuten mee laten koken (prik met een vork om te kijken of ze gaar zijn), daarna eruit halen en uit laten lekken. Intussen uien en knoflook fijnsnijden en fruiten in boter tot lichtbruin van kleur.
Prei fijnsnijden en samen met de gefruite uien en knoflook toevoegen in de soep.
Peper en zout naar smaak.Een halve eetlepel zoete ketjap niet vergeten.
Daarna ongeveel 1/3 liter water bijvoegen,  de bollen erbij en ongeveer 3 minuten laten koken.
Gesneden paksoi als laatste erin doen.

Eventueel met gebakken uitjes en sambal serveren.

Eet smakelijk.

 

Soto :

Benodigdheden:

2 kipbouillon blokjes
5 eetlepels ketoembar
1 theelepel koenjit
1/2 theelepel witte peper
2 teentjes knoflook
2 dunne schijfjes djahe
1 klein stukje laos
4 kemirienoten
1 a 2 sereh
4 djeroekblaadjes
3 grote uien
1 grote prei
1 bosje selderij
1 spitskool
1 citroen
3 hardgekookte eieren
1 pond kipfilet
1 kip drumstick
1 eetlepel zoete ketjap
gebakken uitjes

Bereiding :

De bouillonblokjes, kipfilet, kipdrumstick, sereh, laos, djahe en djeroekblaadjes met 4 liter water in de snelkookpan 15 tot 20 minuten laten koken.
De kemirienoten fijnmaken en vervolgens met de ketoembar, koenjit, peper, uien en knoflookteentjes mengen tot een pasta.
Na het koken alleen de kip uit de snelkookpan halen en laten afkoelen.
De prei fijnsnijden en toevoegen aan het bouillon.
Daarna de kruidenpasta fruiten tot het lichtbruin wordt en toevoegen aan het bouillon.Soto
Het geheel weer 5 minuten laten koken.

De kip fijnsnijden en licht bruin bakken.
Als er gegeten gaat worden de selderij en spitskool fijnsnijden.

Opdienen met gekookte witte rijst, 1 eetlepel ketjap, gebakken uitjes, stukjes ei en de fijgesneden selderij en spitskool.
Eet smakelijk.

 

 

 

 

 

Gerookte makreel in pittige saus

Benodigdheden:

3 hele gerookte makreelfilets 3 á 4 tomaten 3 teentjes knoflook 3 grote uien 2 theelepels zout (naar gelang de hoeveelheid vis) 1 theelepel suiker 1 eetlepel sambal oelekgerookte makree in pittige sausl 3 eetlepels melk 2 eetlepels vissaus                

 
Bereiding :
 
De makreelfilets lichtbruin bakken in olie, en daarna laten uitlekken.
De knoflook en uien fijnsnijden en samen met de de sambal fruiten.
De tomaten in schijfjes snijden en toevoegen.
Voeg daarna het melk ( mag koffiemelk of kokosmelk zijn), de vissaus, zout en suiker toe en laat het geheel even sudderen/stoven.

Doe de lichtbruin gebakken makreelfilets erbij en het geheel ongeveer 10 minuten op klein vuur stoven.

Opdienen met gekookte witte rijst. Groenten naar eigen keuze.

 

Macaroni

Benodigdheden :

200 gr. rundergehakt
1 pond groentenmix (champignons, lenteuitjes, uien, paprika, prei)
2 eetlepel paprikapoeder
3 teentjes knoflook
1 eetlepel sambal oelek
1 pak spaghetti/macaroni mix van Honig
90 gr. macaroni

Bereiding :

Het gehakt rullen (droog bakken, zonder olie),  voeg dan de paprikapoeder en sambal toe en de knoflook( als laatste ivm  te snel verbranden), en pas daarna de groenten.
1 zakje macaronimix toevoegen, goed mengen en even  mee rullen.
Daarna de gekookte macaroni toevoegen en uiteraard goed mengen.

Eet smakelijk

 

Rendang

Benodigdheden:

500 gr. rundvlees
7 kemiri noten
een mespuntje koenjit
1 schijfje laos
3 uien
5 rode grote lombok
1 sereh
santen, kokos


1 eetlepel citroensap
3 eetlepels olie
zout en suiker naar smaak

Bereiding:

Snijd het vlees in stukjes.
Maak de kemirienoten, uien en pepers fijn tot een pasta en fruit deze vervolgens in olie.
Het vlees, de sereh, laos, koenjit, citroensap, kokos, zout, suiker, de santen in een pan laten sudderen met de deksel op de pan.
De saus helemaal droog laten sudderen

Opdienen met gekookte witte rijst.
 

Pindasaus

Benodigdheden:

2 eetlepels pindakaas
1 cm dik blok van Conimex pindasatésaus
1 eetlepel sambal oelek
2 á 3 eetlepels ketjap ( kaki tiga )
3 teentjes knoflook

De bereiding is heel eenvoudig. Hiervan is veel op het internet te vinden
maar zelf experimenteren is ook leuk.

Wij doen het als volgt:
Behalve het gekookte water, gaat alles in een kleine pan.
Het gekookte water gedoseerd toevoegen, het sausje mag niet te dik en ook niet te dun worden, en blijven roeren tot gewenste dikte.
 

Sambal goreng tempé

Benodigdheden:

1 blok tempé ( Jumbo, C1000 )
3 grote uien
5 teenjes knoflook
5 grote rode lomboks
2 eetlepels tamarinde mengen in een kopje water
3 eetlepels ketjap ( kaki tiga )
3 eetlepels gula jawa ( palm suiker )
1 mespunt laospoeder
4 daoen salam blaadjes

suiker en zout

Bereiding:
Snijd de tempé in kleine blokjes, 1 cm x 1 cm en bak  ze daarna in olie tot lichtbruin van kleur.
De uien, knoflook en de lomboks fijnsnijden en samen met de laospoeder, daoen salam blaadjes fruiten in een dun laagje olie.
Voeg daarna de tamarinde met water toe (doseren) , vervolgens de ketjap en gula jawa,  eveneens de zout en suiker ( hoeveelheid naar smaak ). Let op: het mengsel ongeveer ter dikte van een papje houden en ongeveer 3 minuten laten koken.
Voeg daarna de gebakken stukjes tempé  toe en goed mengen. De pan ongeveer 5 minuten op klein vuur houden. Klaar is de sambal goreng.

 

Atjar groenten

Benodigdheden:
100 gram boontjes
100 gram worteltjes
1 komkommer
1 bloemkool
1 cm x 1 cm vispasta (trassi)
1 eetlepel gula jawa
1 theelepel koenjit
1/2 theelepel djahépoeder
2 grote uien
3 teentjes knoflook
2 rode lomboks
1 eetlepel sambal oelek
2 salamblaadjes
suiker naar smaak
zout naar smaak

De vispasta, gula djawa, koenjit, gesneden uien, gesneden knoflook, gesneden lomboks, djahépoeder , salamblaadjes en sambal oelek fruiten in olie (3 eetlepels ).
Daarna de worteltjes toevoegen. Voeg een halve kop water toe en laten sudderen op een lage warmtebron.
Vervolgens de restant van de groenten toevoegen en door laten sudderen, op lage warmtebron.
Zout en suiker naar smaak toevoegen.

 

Ayam Opor ( gekruide gestoofde kip )

Benodigdheden:
1 hele kip
1 eetlepel sambal oelek
3 stuks uien
5 teentjes knoflook
4 stuks kemirienoten
21/2 eetlepel ketoembar
een mespuntje kentjoer


l salamblad
2 djeroek blaadjes

1 ciroengras
assemwater
zout naar smaak
suiker naar smaak
3 eetlepels melk

 

De uien, kemirienoten en de knoflookteentjes fijn maken en vervolgens samen met de ketoembar, kentjoer, zout en suiker fruiten in olie ( 4 eetlepels) tot lichtbruin van kleur. Daarna de salamblad, djeroekblaadjes en citroengras toevoegen.
Vervolgens de kip in stukken snijden en aan het mengsel toevoegen.
Even laten koken tot er vocht uitkomt.
Voeg assemwater toe en laat het geheel sudderen tot alles gaar is.
Melk als laatste toevoegen.

 

Frikadel djagoeng ( maïs )

Benodigdheden:
1 bosje selderij
1 grote ui
1 blik maïs
300 gr. gehakt of garnalen (liefhebbers)
2 eieren
1 eetlepel mazenapoeder
peper en zout naar smaak

De selderij, ui en mais fijnmaken b.v. in een keukenmachine.
Dit goed mengen met het gehakt (garnalen), eieren, peper,zout en mazenapoeder tot een deegmassa.
Maak ze tot platte koekjes en vervolgens frituren op niet al te groot vuur.

 

Gehaktbal.
Een ouderwets recept.

Benodigdheden:
1 pond half om half gehakt
1/2 blokje croma boter
2 jus blokjes
3 eieren
1 eetlepel paneermeel
gehaktkruiden
peper en zout naar smaak

Het gehakt goed mengen met de kruiden, eieren, peper, zout en paneermeel.
Draai de massa tot mooie ronde ballen en bak ze rondom goed bruin in de hete croma boter.
Voeg daarna een glas lauw water en de 2 jus blokjes toe en laat het geheel ongeveer 20 minuten op klein vuur staan.

 

Spaghetti.

Benodigdheden :

250 gr. rundergehakt
1 pond groentenmix (champignons, lenteuitjes, uien, paprika, prei)
2 eetlepel paprikapoeder
3 teentjes knoflook
1 eetlepel sambal oelek
1 pak spaghetti/macaroni-mix van Honig
100 gr. spaghetti gaar koken

Bereiding :

Het gehakt rullen (droog bakken, zonder olie),  voeg dan de paprikapoeder en sambal toe en de knoflook( als laatste ivm  te snel verbranden), en pas daarna de groenten.
1 zakje spaghetti/macaroni-mix mengen met 300 ml water en toevoegen, goed mengen en even mee rullen.
Daarna de gekookte spaghetti toevoegen en uiteraard goed mengen. Een paar minuten laten koken.

 

Gebakken makreel.

Met gerookte makreel kan het ook, maar het beste is van verse makreel.  Op de markt laat je ze schoonmaken, kop eraf, ingewanden eruit etc. Snij de makreel in 3 stukken. Doe 3 eetlepels slaolie in een tupperware, voeg  tamarinde ( 3 eetlepels ), koenjit ( 1 theelepel ) , zout en peper naar smaak toe en een klein beetje citroensap. Het geheel een uurtje laten staan en daarna bakken in olie.

Opdienen met wit gekookte rijst en sambal tomaat. Eet smakelijk. Tip: als je buiten op het balkon of in de tuin kunt bakken, meteen doen i.v.m. de vislucht tijdens en na het bakken.

 

Gebraden pijlinktvis.

Op de markt worden ze in dozen verkocht van 1 kg.  Er ztten zo'n 18 tot 20 stuks in, afhankelijk van hoe groot ze zijn, de rest is ijs.  Vaak worden ze gefrituurd, bakken raad ik af want dan wordt het vlees taai. De inktvisjes schoonmaken en de doorzichtige  "graat " eruit  trekken. Peper en zout naar smaak,  goed mengen, vervolgens de kop en tentakeltjes in het lijf duwen en dit  "zakje " dichtmaken met een cocktailprikkertje. Halve blok boter in de pan, het mag ook croma zijn en gewoon een 40 minuten braden.

 

Hoe maak ik Dorado vis klaar?

Op de markt  kosten ze ongeveer 7 euro de kilo (22 maart 2013, Rotterdam, markt op Blaak ), maar je krijgt wel vis voor. Ik laat kop en ingewanden verwijderen en eventueel ook de schubben.  De vissen halveren en goed schoonmaken. Marineren met peper en zout naar smaak,  daarna goed mengen in olijfolie, vervolgens voeg ik ongeveer een eetlepel koriander bij en een theelepeltje koenjit. Het geheel een paar uur laten intrekken en vervolgens in hete zonnebloemolie droog bakken.