Algemeen

Met Arena Chess schaken.

In de jaten 80 had je de Chess Challenger schaakcomputert en kon men redelijk schaken van leren. Nu anno 2021 hebben we een schaakprogramma zoals Arena Chess die de GUI verzorgt en met verschillende chess engines kan werken. Wat is een chess engine? Een chess engine is niks anders dan het rekenbrein van het schaakprogramme. Zonder dit rekenbrein kan men niet schaken. Een van de beste is Stockfish. Er zijn ook concurrenten doch ik vind stockfish de allerbeste, gebruiksvriendelijke chess engine. Downloadsite is hier. De GUI van Arena Chess is compleet zoals een goede chaakprogramma ook moet zijn.  Hieronder een fragment :

Met GIMP foto's "verkleinen" met  <save for web> plug-in .

Start GIMP op en browse naar de map met fotobestanden. Open een foto. Ga naar Afbeelding en Afbeelding verschalen. Voor de afbeeldingsgrootte neem je voor de breedte 490 en hoogte 367 in pixels. Na verschaling vergroot je het beeld 100%. Dan ga je naar Bestand en selecteer je Save for web. Kies .GIF als bestandsextensie en controleer de bestandsgrootte. Om en nabij de 85 kB is voldoende. Geef het bestand een naam en bewaar  deze.

 

Windows XP crasht, loopt vast en werkt onstabiel.

Ik dacht eerst aan een defecte videokaart. De hele computer door laten meten. Geen defecten gevonden. AVG verwijderd en de PC liep weer als vanouds. De nieuwe AVG vergt te veel processor capaciteit. Windows XP service pack 3 kan er niet mee werken. Probleem dus opgelost. Ik draai nu Microsoft Security Essentials i.p.v. AVG.

CD/DVD Lade weigert.

Een dunne naald in het piepklein gaatje op de voorkant van de player en de lade gaat weer open.

QuickJava 2.0.2.

Mozilla Firefox zojuist geïnstalleerd. Standaard staat javascript aan. In deze versie 23.0.1 is de aan/uit schakelaar van javascript niet meer geïntegreerd. Ik ging naar tab extra add-ons en ik installeer Quick Java 2.0.2. Om de aan/uit knoppen zichtbaar te maken ga ik ergens op een grijs vlak boven de toolbar rechts-clicken. Met Add toolbar verschijnt  rechtsonderin het scherm de aan/uit knoppen. Nu is het mogelijk om de javascript aan/uit te schakelen.

In Drupal *.po bestanden importeren.

Voor Ubercart is er een nederlandse vertaling. Voor het downloaden en importeren van het bestand in Drupal 7 zie : http://www.ubercart.org/forum/internationalization/6376/how_import_po_files

Het gedownloade bestand zet ik in :            public_html/sites/all/modules/ubercart

 

Plaatjes plakken met CCK editor.

Het liefst .GIF plaatjes. Plak deze met image (zie pijl) en browse naar de file om daarna op send to server te clicken.

Afmetingen hierna in te stellen.

Email mogelijk met Mercury in localhost.

Een copy van mijn website met FireFTP op localhost gezet doch een email versturen vanuit de localhostwebsite was niet mogelijk.

Ik heb Xampp opgestart en de service Mercury opgestart. In Configuration doe ik instellingen veranderen.

In de Mercury Core Module Configuration, Internet name for this system :   localhost

Ook de aliases toevoegen met add.

In Manage Local Users toevoegen:

Mercury SMTP server:

Mercury SMTP cliënt:

Mercury POP3 server account:

Mercury POP3 server:

Zend email naar domainadres ter verificatie.

Toshiba Camileo full HD pocket videocamera.

Een handige videocamera voor de vakantie. Klein en gemakkelijk op te bergen.  Een sd-card van 16 Gb is voldoende. Afhankelijk van de hoeveelheid opnamen doe ik de kaart regelmatig legen oftewel de bestanden (mp4) backuppen b.v. op een laptop. Maar met de verbindingskabel direct naar de laptop backuppen gaat niet. In plaats daarvan installeert Toshiba een browser waarmee de bestanden geupload kunnen worden naar Youtube of naar andere sociale media.  Met andere woorden, met de browser kan alleen bestanden geupload worden. Om te backuppen moet ik een cardreader hebben,  dus doe ik de sd-card van de Toshiba in een cardreader met usb aansluiting naar de laptop.  LET OP : ZIT DE KAART IN EEN KAARTLEZER OF PC OF LAPTOP, NOOIT EN TE NIMMER DE KAART LEGEN/ FORMATTEREN. DE KANS IS GROOT DAT DE KAART ONBRUIKBAAR WORDT.  Nu ik alle bestanden op de laptop heb staan kan ik ze bewerken. Korte filmpjes wil ik immers samenvoegen tot één. Ik hoef dan slechts 1 keer te uploaden. Helaas kan Windows Movie Maker  WinXP versie niet met mp4 bestanden overweg. Daarom gebruik ik een trial versie van Pinnacle Studio 15 doch met dit programma mp4 bestanden bewerken werkt  zo verschrikkelijk traag. Mijn tip is dus: Werk met  Pinnacle maar maak eerst  van de mp4 d.m.v. Film maken  avi bestanden en ga daarna pas bewerken. Met de uiteindelijk verkregen avi bestanden kan zowel Pinnacle Studio 15 als Windows Movie Maker goed mee overweg.

MMC/SD Card beveiligd (write protected).

Deze kaart rechtstreeks in een MMC/SD sleuf van de pc is altijd write protected ( ook wanneer het schuifje op unlocked staat  ).  Steek de kaart in een cardreader met usb aansluiting en de kaart kan gewist of geformatteerd worden.

Win XP kan drive niet zien.

Ondanks dat alle drivers geïnstalleerd zijn,  ziet Win XP de drive niet. Merkwaardig!

1. Click op Start knop, en vervolgens click All Programs.

2. Click Accessories, en vervolgens click Run.

3. Type regedit,  click OK. In geval een wachtwoord gevraagd word, type het wachtwoord of click toegestaan.

4. In de navigatie window, navigeer naar het volgende register subsleutel:

     HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

5. In rechter window, click UpperFilters.

Noot: Mogelijk dat je een UpperFilters.bak ziet. Niet verwijderen a.u.b. Click alleen UpperFilters. Zie je geen UpperFilters, verwijder LowerFilters. Om dit te doen, ga naar stap 8.

6. In de Edit menu, click Delete.

7. Click Yes om te bevestigen.

6. In de rechter window, click LowerFilters.

Noot: Zie je geen LowerFilters staan, dan verwijs ik je naar de Microsoft Web site voor meer help.

In de Edit menu, click Delete.

7. Click Yes om te bevestigen

8. Exit de Registry Editor.

10. Herstart the computer.

 

Fotoalbum voor website.

In Google kies je voor beperkt  delen en alleen voor de optie familie. In familie voeg je het emailadres van jouw website en jouw gebruikersnaam toe. Vergeet niet een notificatie te sturen naar het emailadres van (jouw) website om daar de toegestuurde link te kopiëren die je vervolgens weer kunt plakken in jouw website (linkverwijzing naar dit fotoalbum). Zet het fotoalbum in Google op vergrendelen. De link in Google wordt automatisch verwijderd.

Foto's toevoegen in een fotoalbum in Google.

Ik maak een map aan b.v. op bureaublad en zet in deze map alle foto's die ik wil uploaden. In Google ( niet Google+) open ik mijn album en selecteer ik foto's toevoegen. Vervolgens browse ik naar de map waarin de foto's staan. In Google deel ik de album door beperkt te delen en het album te vergrendelen.

Geen signaal, monitor gaat in de slaapmode.

Wat nu? Herhaaldelijk de pc aan -en uitgezet. Je kunt niet controleren of windows goed opstart. Je luistert en je hoort alleen de coolfan draaien en heel af en toe de harde schijf. En dat allemaal na een bescheiden schoonmaakbeurt in de systeemkast, hier en daar het stof met een zachte borstel losgemaakt en weggezogen met de stofzuiger. Je gaat haast denken dat je gevoelige jumpers etc. beschadigd hebt. Een bezoek bij een pc zaak dan maar en wat blijkt? De videokaart is aan vervanging toe. Inmiddels de tweede videokaart , en dan te bedenken dat de pc al ruim 10 jaar oud is. Hij doet het nu weer.

Nero Recode 2-SE.

Nog steeds heel betrouwbaar is Nero Recode 2-SE.  Met DVD importeren browse je naar de map waar de orginele videobestanden staan. Nadat deze gelezen zijn kan het eigenlijke werk beginnen. Links van de rode verticale lijn geeft aan dat de orginele videobestanden tot een bestandsgrootte van 4,7 GB worden ingepakt. Dan vraagt het programma naar de doelmap, dit is de map waar de uitgepakte bestanden komen te staan. De DVD brand je tenslotte met Nero Express.

De muis doet het niet meer. Wat nu ?

Dan raadpleeg ik deze website van Microsoft,  helaas in de engelse taal, maar ik zou zeggen, probeer het gewoon uit.

Waar zijn de plaatsnamen gebleven in Google Earth?

Dat is even zoeken, maar in menu Extra ( Tools ) en tabje 3D View vink je bij de Grafische Mode gewoon, DirectX aan.

 

 

Van DVD naar DivX.

Om DVD bestanden naar DivX te converteren gebruik ik de trialversie van Xilisoft. De DivX bestanden zet ik op een usb-stick en kan ik de bestanden laten afspelen op een Blue Ray of een Dvd speler die DivX ondersteunen.

Nadat het programma een dvd gelezen heeft kan het rippen beginnen. Ik vertrouw de profiel instelling in Advanced Profile Settings wanneer de ( bestands ) extension op divx staat ingesteld i.p.v. avi.

 

 

 

 

 

 

 

RSS ikoontje verwijderen.

Er is een bestand genaamd feed.png in de map    /public_html/misc    op de webserver.  Wijzig de naam van dit bestand naar back_up_feed.png. Het RSS ikoontje verdwijnt van de webpagina.  De bijbehorende tekst "Abonneren op  . . . RSS feed " vervang je met spaties in de vertaalinterface, waar de tekenreeks Subscribe to !feed-title staat. Herstellen doe je door de naam van het bestand weer te wijzigen van back_up_feed.png naar feed.png.

Melding : Wndows - geen schijf ' ' Exception processing etc...

Kreeg enige tijd de melding 'Windows - geen schijf ' ' Exception processing Message c0000013 Parameters 75b0bf7c 475b0bf7c 75b0bf7c, heel irritant. Wat bleek, ik had een sd-kaartje uit de sleuf gehaald en niet meer teruggezet. Het systeem communiceerde elke keer met dit sd-kaartje. Opgelost dus.

 

Een nieuwere versie van Drupal Core installeren.

Mijn website zet ik in de  Maintenance Mode. Ik download de nieuwe Core versie en pak deze bestand uit. Vervolgens activeer ik FireFTP in Mozilla Firefox. Eerst een verbinding maken met de webserver. In het linkerscherm van FireFTP browse ik naar de map waarin ik de Drupal Core uitgepakt heb. In mijn rechterscherm navigeer ik naar de map public_html op de webserver. Dan delete ik de mappen includes, misc, modules en scripts. Vervolgens wis ik alle losse bestandjes in de map public_html. Daarna ga ik naar het linkerscherm aan FireFTP en upload de nieuwe mappen includes, misc, modules en scripts en alle nieuwe losse bestandjes naar de map public_html.  Daarna inloggen als administrator op mijn website en de updatescript in Modules activeren. Ook de vertalingsinterface ( in Instellingen ) bijwerken en de database optimaliseren ( DB Maintenance ).

 

Iobit Uninstaller.

Niet alleen spelletjes maar ook  zakelijke software laten soms digitale resten achter op je pc, na het uninstallen. Bovendien kom je zo ook nog eens tegen in de registry database van microsoft windows.  Vaak doen de " uninstallers " het prima maar niet altijd en het resultaat is dan die flinke berg rommel waardoor je pc niet sneller van wordt. Naast de eerdergenoemde software om je pc op te schonen beveel ik Iobit uninstaller ook als een hele goede aan. Na het deïnstalleren van software scant  Iobit of er nog restjes zijn achtergebleven en zo ja wordt het meteen opgeruimd. Zo had ik het programma Html-Kit op mijn harde schijf staan en uninstallen ging niet. Alleen het pad was nog bekend. Met force uninstall was het zo gebeurd. Iobit uninstaller is een echte aanrader.

 

Excel tip.

Getallen kopieëren uit b.v. een tabel in AutoCad naar een Excelsheet worden in Excel als tekst(strings) beschouwd. Echter dien je de datatype van de cel ( met eigenschappen ) op te geven als tekst.  Met de functie = waarde("tekststring") zetten we de tekststring in de desbetreffende cel om in een getal. Met copy van deze cel en met paste special (optie waarden) in een andere cel is het resultaat een getal. Nu kunnen we pas rekenkundige bewerkingen uitvoeren.

 

Het mysterie van de verdwenen volume-icoontje.

Is mij onlangs overkomen. Zomaar ineens was het icoontje voor het instellen van de volume, wat normaliter rechtsonderin de taakbalk moet staan, verdwenen. Met start , eigenschappen, taakbalk, en niet actieve items ( het volume aanpassen ) in het systeemvak,  was het probleem niet verholpen. Toen ben ik naar instellingen en het configuratiescherm gegaan, vervolgens naar systeembeheer en heb op het icoontje systeembeheer gedubbelclickt.  Vervolgens naar het icoontje services. Toen ik de service Windows Audio opstartte, deed mijn volumemixer het weer.

 

Een website op localhost verplaatsen naar een andere computer.

Allereerst maken we een backup van de website en de database. Op de andere computer downloaden we  Xampp en vervolgens installeren we de  Xampp server, met de services Xampp, phpMyAdmin en eventueel de ftp server FileZilla.  Vervolgens downloaden we de Drupal core bestand. In de rootmap ( .htdocs ) van Xampp het Drupal core het bestand uitpakken.  Hernoem de mapnaam in de naam drupal-7.14. Start je webbrowser en ga naar het adres localhost/drupal-7.14/    Drupal wordt geïnstalleerd, volg de instructies op het scherm voor de voltooiing.

Beveilig phpMyAdmin. In privileges is username root standaard, een password moet dan nog ingevuld worden. Vervolgens gaan we de file config.inc.php aanpassen. Ga dan naar de map waar Xampp is geïnstalleerd, ga naar de root map dat is .htdocs en vervolgens naar de map phpmyadmin en zoek dan naar een file genaamd config.inc.php. Lees verder.

 

Windows opschonen.

Onontbeerlijk is het opschonen van een windows computer vooral na een bezoek op het internet.
Ik gebruik gratis software en tools. Tot nog toe voldoende om een windows computer draaiende te houden.
TweakNowRegcleaner is een handige tool. Ik doe vaak de tools ; Track Cleaner en Startup Manager. En af en toe de Registry Cleaner en Defragmenter.
Ccleaner idem dito.
Auslogic Defrag gebruik ik om de schijven te defragmenteren.
Eusing Free Registry Cleaner is iets beter en uitgebreider dan de registry cleaner van TweakNowRegCleaner. Maar hou mij ten goede, dat is persoonlijk.
Als anti-virus programma vind ik nog steeds AVG persoonlijk de beste. Het vraagt niet al te veel processorcapaciteit.
Bovendien werkt het op mijn computer samen met Microsoft Security Essentials heel soepel.
Na elke bezoek op het internet draai ik de Track Cleaner van TweakNowRegCleaner,  vervolgens de Ccleaner en daarna de Auslogic Defrag.
1 Keer per maand draai ik Eusing Free Registry Cleaner, AVG en Microsoft Security Essentials.

 

AkmeFFmpeg

AkmeFFmpeg ( zie video ) is open source software. Het is een handige tool die met audio-video zoals AVI, Flash FLV, MOV, MP3, MP4, WMV, 3GP overweg kan. Bestanden converteren ( omzetten ) voor bijvoorbeeld YouTube of bestanden downloaden naar een BlackBerry, iPhone, iTouch, iPod, PSP, etc, alles is mogelijk.

 

Fences

Orde en netheid brengen op het bureaublad met Fences.  Let op : deze versie is freeware, hogere versies is shareware.Stardock Fences (Free) v1.0 screenshot  1 / 1

 

Faststone Capture.

Met de toetsencombinatie <Alt Prt Scrn> maak je een kopie van je scherminhoud. FastStone Capture kan meer.

 

Harde schijf partitioneren.

Een partitie is simpel gezegd een gedeelte van de harde schijf op een computer. Met Windows Verkenner controleer je heel eenvoudig hoeveel partities er op een harde schijf beschikbaar zijn.

Elke partitie krijgt een stationsletter toegewezen, elke partitie is dus een afgebakend deel van de harde schijf.
Standaard zijn de meeste systemen uitgerust met een C:- en D:-schijf.
Windows en geïnstalleerde software vind je op de C:-schijf, terwijl de D:-schijf  gebruikt wordt voor zuiver data,  b.v. voor word documenten, muziek in mp3, foto's in jpg etc.

Er zijn regels voor het partitioneren, zie hier.
EASEUS Partition Manager vind ik persoonlijk prima.

 

Picasa 3

Voor het beheren en bewerken van foto's en fotoalbums gebruik ik Picasa 3.  Handig is de optie om foto's te exporteren naar een HTML pagina. Met dank aan jgrommen voor onderstaande video:

 

Gratis cursussen.

Eigenlijk te veel om ze op te noemen, ga maar hier naar toe. Echt de moeite waard.